Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

Ahogy a hőmérő higanyszála emelkedik, úgy nő a kockázata annak, hogy az élelmiszerek biztonságos kezelésének elhanyagolása ételmérgezést okoz. A nyári hónapokban gyakran sütünk grillezünk a szabadban, így még fontosabbá válik az élelmiszerbiztonság kérdése.
 
Az élelmiszerbiztonság alapvető az egészségünk megőrzéséhez. Az élelmiszerekben található kórokozók, baktériumok, vírusok és paraziták, évente milliókat betegítenek meg világszerte. A nyári hónapokban, amikor a hőmérséklet magasabb, ezek a kórokozók gyorsabban szaporodnak, növelve az ételmérgezés kockázatát.

Az élelmiszerbiztonság nyáron elsősorban négy alapelvre épül: tisztaság, szakosított tárolás, megfelelő hőmérséklet és időben történő fogyasztás.

  1. Tisztaság

A kezünk és a felületek tisztasága elengedhetetlen az élelmiszerbiztonság szempontjából. Minden főzés előtt, után és közben győződjünk meg róla, hogy a kezünk és az eszközök, melyeket használunk, tiszták. A nyári hónapokban, amikor a szabadban főzünk, a tisztaság különösen fontos, hiszen a baktériumok könnyebben tudnak elszaporodni.  

  1. Szakosított tárolás

Az elkülönítés azt jelenti, hogy az élelmiszereket – különösen a nyers és a már elkészült ételeket – külön tároljuk, hogy megakadályozzuk a keresztszennyeződést. Ez különösen fontos a grillezés során, amikor a nyers húsokat és a már elkészült ételeket egymás közelében tárolhatjuk.

  1. Megfelelő hőmérséklet

Nyáron fontos, hogy a hűtött élelmiszereket a lehető legrövidebb ideig hagyjuk hűtés nélkül. A hűtőből kivett ételeket – például húsokat, tejtermékeket, készételeket – fél óránál tovább nem szabad 5°C feletti hőmérsékleten hagyni. Grillezésnél pedig gondoskodjunk róla, hogy a húsokat megfelelő hőmérsékleten sütjük meg, így elpusztítva az esetlegesen jelen lévő kórokozókat.

  1. Időben történő fogyasztás

Nyáron, a meleg időjárás miatt, az ételek gyorsabban romlanak. Éppen ezért, az ételeket a lehető leghamarabb el kell fogyasztani, fontos, hogy ami megmaradt a  minél gyorsabban visszakerüljenek a hűtőbe.

Összefoglalva, a nyár ideális időszak a szabadban történő étkezésre, de fontos, hogy közben az élelmiszerbiztonságot is szem előtt tartsuk. A  higiénia, az elkülönítés, a megfelelő hőmérséklet és az időben történő fogyasztás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nyáron is egészségesek maradjunk és ne kapjunk ételmérgezést!

 

Próbáld ki most 14 napig ingyen, mennyi időt spórolsz, hogyan segíti a konyhai dokumentációkat rendszerünk!

Csatlakozz te is az OkosHACCP felhasználó éttermek közé, tedd könnyűvé, gyorssá, áttekinthetővé a napi HACCP adminisztrációt.

✅Jelölőcímke nyomtatás automatikus dátumgenerálással.
✅Papírmentes konyha, kiváltjuk a nyomtatványokat
✅Felhő alapú adattárolás, nyomon követhetők a folyamatok
✅Csökkenő hibázási és büntetési kockázat
✅Könnyű átállás, kompakt rendszer

Próbáld ki MOST 14 napig ingyen

https://bit.ly/3ZebFNQ

MEGRENDELÉS:

+36204123594

info@okoshaccp.hu