A lejárati idő/ shelf life története

A lejárati idő fogalma és annak használata a 20. században alakult ki, amikor az élelmiszergyártás és élelmiszerforgalmazás területén egyre inkább előtérbe került a biztonságos és minőségi élelmiszer előállítása, tárolása és értékesítése.

Lásd: https://okoshaccp.hu/2023/02/21/al-capone/

Az első lejárati időt a csomagolt tejtermékeken használták, amelyekre 1940-ben vezették be a “sell-by date” kifejezést, ami arra utalt, hogy a termék meddig tartható el az eladási időponttól számítva. Az 1950-es években a lejárati idő fogalmát már szélesebb körben használták az élelmiszeriparban, és az élelmiszerek csomagolására külön lejárati dátumokat kezdtek feltüntetni.

 

Az élelmiszeriparban a lejárati idő szabályozására az Egyesült Államokban voltak az elsők a világon, amikor 1979-ben bevezették a “shelf life” fogalmát, ami arra utal, hogy meddig garantált a termék minősége és frissessége. Azóta számos országban és régióban vannak előírások és szabályozások az élelmiszerek lejárati időinek kezelésére és jelölésére.

Azóta a lejárati időkkel kapcsolatos kutatások és fejlesztések is folyamatosak, hogy a minőség és biztonság garantálása érdekében még pontosabb és hatékonyabb módszerekkel lehetőség nyíljon az élelmiszeripari termékek tárolási idejének meghatározására és azok címkézésére. Ilyen innováció az éttermi adminisztrációk digitalizálására az OkosHACCP!

Csökkentsd a büntetési kockázatokat, és könnyítsd meg mindennapjaid az OkosHACCP alkalmazása segítségével!

 

Az Okos HACCP egy olyan innováció, mely korunk digitális technológiájával segíti a mindennapok konyhai adminisztrációját!

✅OkosHACCP használatával gyorsan felvihetőek az adatok

✅gyors, könnyedén visszakereshető adatok

✅online nyomon követhetők a folyamatok

✅egyszerűbben kivédhetőek a hibázási faktorok

                                                                                                                                        ✅Partnereink számára eszközt biztosítunk

 

PRÓBÁLD KI MOST 14 NAPIG INGYEN AZ OKOSHACCP SZOLGÁLTATÁSÁT

👉https://bit.ly/3S5Iav3

MEGRENDELÉS:

☎️+36204123594

📩info@okoshaccp.hu

#élelmiszerbiztonság #haccp #digitáliscímkenyomtatás #tesztidőszak #próbaidőszak #applikáció #elearning #haccpkézikönyv #címkenyomtató #környezettudatosság #onlineoktatás