Az OkosHACCP megoldást jelent a NÉBIH új követelményeire

Korábban már felhívtuk a figyelmet arra, hogy fontos változás érkezett a középvállalkozások számára az önellenőrzés területén. Aggodalomra azonban nincs ok: az OkosHACCP teljes mértékben eleget tesz a májusban hatályba lépő új követelményeknek, és a jogszabályoknak teljes mértékben megfelelő megoldást kínál a HACCP digitális adminisztrációra.

🌐 https://okoshaccp.hu/okoshaccp-szolgaltatas

A NÉBIH oldalán közzétett, pontosított rendeleti útmutatóból kiderül, hogy májustól az alábbi feltételeknek kell megfelelniük az önellenőrzési terv elektronikus vezetését biztosító informatikai rendszereknek:

“Az önellenőrzés során olyan dokumentációs rendszert kell alkalmazni, amely biztosítja az önellenőrzési tervben foglaltak végrehajtásának utólagos ellenőrizhetőségét.

Amennyiben az élelmiszer-vállalkozás által működtetett élelmiszer-biztonsági rendszerekben (HACCP), minőségirányítási, vagy más dokumentációs rendszerekben (pl. GHP, GMP, nyomonkövetés) keletkezett dokumentumok megfelelnek a rendeletben az önellenőrzési rendszerrel kapcsolatban meghatározott követelményeknek, nem szükséges új dokumentációs rendszert létrehozni és működtetni. Ugyanakkor az alkalmazott rendszernek biztosítania kell, hogy a felsorolt lépések a vállalkozás tevékenységére aktualizálva végigkövessék valamennyi folyamatot és az adatok digitálisan rendelkezésre álljanak.

A módosítás legfontosabb eleme, hogy a felsorolt tevékenységek során elkészült adatlapok a továbbiakban kizárólag digitális úton, felvételük helyszínén, valós időben készülhetnek és a felügyeleti lépéseket is ilyen formában kell rögzíteni. 

További jelentős változás, hogy az elektronikus rendszerhez az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság számára hozzáférést kell biztosítani, melyen keresztül a teljes önellenőrzési tevékenység átláthatóvá válik. 

A működtetés történhet az élelmiszer-vállalkozás saját fejlesztésében, vagy külső vállalkozás bevonásával, a rendszerben rögzített adatok biztonságát és illetéktelen módosítástól való védelmét az informatikai rendszer üzemeltetőjének kell biztosítania.”

/Forrás: NÉBIH/

Az OkosHACCP megoldást jelent az új követelményekre. Ha szeretnéd automatizálni az önellenőrzést, illetve elkerülni a rendelet módosításával járó extra feladatokat és az esetleges büntetéseket, csatlakozz hozzánk!

🌐 https://okoshaccp.hu/okoshaccp-szolgaltatas